Eline

Ik ben Eline en ik ben 17 jaar. De eerste kralen voor mijn KanjerKetting kreeg ik in januari 2012 toen er een tumor werd gevonden in mijn keel. Ik weet nog goed dat de pedagogisch medewerkster van de intensive care me vroeg of ik eigenlijk wel een KanjerKetting wilde. Want ik was 15, dus misschien vond ik een KanjerKetting wel te kinderachtig. Maar ik wilde wel zo'n ketting.

Ook al was ik toen 15 en ben ik nu 17, de KanjerKetting betekent heel veel voor mij. Nu misschien nog wel meer dan tijdens de behandeling. Destijds kon ik nog niet inschatten welke waarde de ketting voor mij zou krijgen. Het is fijn om een tastbare herinnering te hebben aan de behandeling. En ook nog eens eentje waarmee ik gemakkelijk kan laten zien wat ik heb meegemaakt. Ik bewaar hem in een mooie ronde schaal.

Met de pedagogisch medewerkster heb ik ook zelf kralen gemaakt. Ik had een canule en daar bestond geen kraal voor. De ovale paars-roze kraal aan mijn ketting staat voor een canulewissel. De vervelendste herinneringen heb ik aan de gele ronde sondekraal. Een sonde inbrengen ging bij mij altijd gepaard met veel overgeven. Ik was blij als hij er eenmaal in zat en ik er weer een paar weken verder mee kon. De mooiste kraal vind ik de bloemenkraal. Dat komt ook, of misschien wel vooral, door de betekenis die hij heeft, want die staat voor het einde van de behandeling.

Hoewel ik nog wel problemen heb door de behandeling ben ik beter geworden en heb ik de bloemenkraal aan mijn KanjerKetting mogen rijgen. Dat is het allerbelangrijkste!

Groetjes, Eline